Ai o întrebare?
Am trimis mesajul Închide

30 de minute pentru corpul meu

VERSIUNE AUDIO

În anul 2021, am lansat prietenilor mei o provocare pe rețelele de socializare și, după câteva luni, mulți mi-au spus că provocarea mea i-a motivat să reintroducă sportul în viața lor. Provocarea avea același nume ca titlul acestei postări.

Ce poate să te oprească pe tine, cititorule/ascultătorule, să acorzi corpului tău cele 30 de minute de mișcare sau sport zilnic?

Fiind o persoană care consideră că timpul este unica sursă „neregenerabilă” și că fiecare clipă care trece nu poate să fie recuperată, cred cu tărie că orice om, oricât de ocupat este, poate găsi un minim de minute pe zi pentru a face mișcare. Nu mă crezi? Hai să derulăm o zi din viața omului modern!

Omul modern, omul care locuiește la oraș, se trezește cu aproximativ o oră și 15 minute înainte de a ajunge la serviciu. Prima oră se derulează în cea mai mare viteză pentru majoritatea oamenilor moderni; ei trebuie să facă în așa fel încât să iasă cât mai repede din casă, pentru a nu prinde traficul infernal al dimineții. De cele mai multe ori, nu apucă să mânânce și, vor nu vor, intră din punct de vedere nutrițional în „fasting”, sau, mai rău, se opresc în drumul lor spre serviciu la o patiserie și servesc micul dejun în mers, un stil de mic dejun cu care niciun nutriționist nu poate fi de acord.

Unii își lasă copiii la creșă sau la grădiniță, apoi ajung la muncă. Aici, petrec majoritatea timpului în fața unui monitor sau la volanul mașinii care le-a devenit birou. După program, pornesc înapoi spre casă, unde, de cele mai multe ori, continuă să ia dopamina „social media” stând online câteva ore și uitând de ei. Urmează cina, obiceiurile de seară și somnul, pentru că mâine e o nouă zi – probabil, pentru mulți, aceeași rutină, ca ziua cârtiței.

Dacă te-ai regăsit până aici, cu siguranță ai în fața ta un smartphone de pe care citești acest articol sau îl asculți. Te rog, fă un task rapid și intră să vezi cât timp petreci pe zi pe telefon pe zona de social media sau divertisment?

Ok, eu îl am limitat la o oră și 15 minute/zi. Tu?

Acum, ce zici, crezi că poti găsi cele 30 de minute pentru corpul tău?

Complete Movement de Claudiu Man

Citeam un articol zilele trecute din care aflam că șefii unei corporații dintr-o țară asiatică, pentru a le da angajaților al 13-lea salariu, le cer să îndeplinească un simplu task: la finalul anului, ei trebuie să acumuleze un număr de 1000 de km alergati. Cei care reușesc să alerge doar 500 km primesc doar 25% primă la finalul anului. Ce înseamnă asta pentru angajat? Aproximativ 3 km alergați zilnic. La comentariile articolului, erau multe păreri împotriva acestui fel de a motiva angajații. Unii susțineau că șefii îi tratează inuman pe angajați în ce privește acordarea bonusului. Dar este inuman să te gândești la sănătatea angajatului? Este inuman să îți dorești ca oamenii care lucrează pentru tine să ducă o viață sănătoasă? Da, probabil că este mai simplu să primim servicii medicale private în pachetul salarial, dar oare nu e mai simplu să prevenim, pentru a nu avea nevoie de ele? Matematic, să alergi 3 km îți ia sub 30 de minute. Tot matematic, timpul pe care îl petrecem cu acest junk food pentru creier, numit social media, este mult mai mult decât cele 30 de minute în fiecare zi.

Ce alegem? Să fim sănătoși fizic sau să trăim fiecare zi ca pe aceeași zi, ca până acum?

Ai întrebări pentru mine?

    Acest site folosește cookies pentru personalizarea experienței de navigare. Totodată, form-urile de contact folosesc tehnologia reCAPTCHA a Google. Vezi și Google’s Privacy Policy și Terms of Service