Cât de importantă este analiza informațiilor din exterior?
În cartea mea, COMPLETE MOVEMENT, există un capitol intitulat “Assessment to Performance”, iar astăzi, prin acest articol, mi-am propus să subliniez importanța unei evaluări făcute corect. Totul, cu scopul de a avea un fundament cât mai bun pe care să decizi ce urmează să faci cu tine sau cu clientul tău.
De când eram mic, am fost pasionat de mediul înconjurător și de felul cum funcționează lucrurile din jurul meu. Sunt “stângaci” în ale meșteșugăritului prin casă, dar mereu sunt curios de logica din spatele rezolvării problemelor. Probabil că “stângăcia” meșteșugăritului m-a făcut să fiu bun în profesia pe care mi-am ales-o.
Încă din facultate, vedeam corpul uman ca pe o mașinărie complexă, care poate avea rezolvare pentru orice problemă survenită la nivelul aparatului locomotor. Primii mei pacienți erau sportivii din cadrul clubului de handbal unde activam, la rândul meu, ca jucător, iar mai apoi fotbaliștii clubului iubit, ”U” Cluj. Pentru toți aceștia, tratamentele de recuperare erau (și încă sunt) complet diferite față de ceea ce urma să aplic pe “civili”. De ce? Pentru că unealta lor principală cu care muncesc pentru a-și pune pâinea pe masă și pentru a plăti facturi este corpul lor.
Pentru conducerea unui club, un sportiv indisponibil înseamnă cheltuieli suplimentare, iar rolul nostru, ca și terapeuți, este să îi ”reparăm” cât mai repede posibil.
Au trecut ani de formare, mulți ani de studiu, în care am descoperit cheia cu care pot deschide alte lacăte mult mai accesibile decât lacătul “meseriașului”, iar acest lacăt se numește prevenție. Da, știu, tot timpul auzim de acest termen, prevenție! Suntem conștienți de importanța ei, dar mulți nu știu cum să înceapă această etapă esențială.
În urmă cu șapte ani, pe când eram antrenorul de condiționare fizică al clubului de baschet din oraș, în urma evaluării pe care o fac mereu sportivilor cu care lucrez, am descoperit câteva probleme pe care le-am semnalat și care s-au adeverit pe parcursul sezonului. Una dintre ele a fost o viitoare accidentare la umăr a unui sportiv, dar doar după ce acesta chiar s-a accidentat, am captat atenția antrenorului. Din acel moment, am avut mână liberă pentru a decide când un jucător are nevoie suplimentară de refacere sau exerciții corective care să prevină o viitoare accidentare.
Cu ajutorul colegilor de la echipă, am reușit să împiedicăm apariția multor probleme, analizând informațiile din exterior, adică, urmărind sportivii în mișcare și limbajul corpului lor.
Cum spun mereu, matematica este limbaj universal, iar fizica și chimia sunt surorile ei nelipsite ce fac parte din “geanta mea de prim ajutor”.
VERSIUNE AUDIO
Formulele matematice, fizice și chimia fac ca recuperarea și prevenția să fie perfecte precum rezultatul unei probleme, iar când variabilele sunt găsite și nu mai apar alte necunoscute, totul devine simplu.
Da, știu, încă încerci să înțelegi ce vreau să zic. Îți mai dau un exemplu: prima mea entorsă ca “jucător profesionist de handbal” a fost exact ca o formulă de fizică:
F = masa x accelerația
Iar masa mea de atunci era mult mai mare decât forța mușchilor ce ar fi trebuit să asigure o funcționalitate optimă. Matematic, era simplu să slăbesc, chimic… greu, pentru că tentațiile din chimia alimentară erau mai puternice decât psihicul meu.
Dacă aș fi cunoscut aceste aspecte atunci, dacă aș fi înțeles ca acum ceea ce încercau să îmi transmită profesorii mei din liceu la ore, astăzi eram mult mai departe!
Totul este simplu când informația e pe înțelesul tău, iar acesta este motivul pentru care am scris COMPLETE MOVEMENT, o carte pe care orice copil de clasa a 6-a o poate înțelege, căci are noțiuni suficiente.
Conceptul COMPLETE MOVEMENT are la bază lucruri simple, pe care, dacă le înțelegi în întregul lor, poți preveni sau chiar trata eficient și simplu acest mecanism complex, de care sunt îndrăgostit: corpul uman!