Cât de importantă este hidratarea?
VERSIUNE AUDIO
Cu toții avem amintiri din gimnaziu, de la unele materii care ne-au marcat. Fie pozitiv, fie negativ. Eu nu mă pot lăuda că am fost un elev emerit sau că am fost premiantul clasei, am fost un elev mediu spre bun. E clar însă că profesorii pe care i-am avut m-au marcat pozitiv. Dacă acum scriu pe blog amintindu-mi de ei cu drag, înseamnă că și-au lăsat amprenta asupra mea prin experiența lor de buni pedagogi.
Fiind în clasă de sport, chimia din perioada gimnaziului era o materie cu o însemnătate destul de redusă pentru noi, iar doamna profesoara știa asta. Dar, prin tenacitatea ei și prin faptul că era un pedagog bun, avea grijă să înțelegem esențialul. De la ea mi-a rămas imprimat în gândire cât de important este solventul în reacțiile chimice. Conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române, „solventul este substanța chimică (de obicei lichidă) care are capacitatea de a dizolva alte substanțe în masa ei; dizolvant”. Acum vine întrebarea: care este cel mai important solvent din corpul uman? Răspuns? APA!
În anii de practică, muncind cu sportivii de performanță, am studiat mult atât mecanismul din punct de vedere biomecanic, cât și nutriția sportivului în cazul rupturilor musculare. Concluzia pe care am tras-o și pe care am dezvoltat-o a fost una simplă și, în același timp, la îndemâna oricui: hidratarea este esențială. Cei mai mulți sportivi care mi-au călcat pragul cabinetului cu rupturi musculare, fie ei sportivi de weekend sau de performanță, aveau același lucru în comun: le lipsea hidratarea, uitau să bea apă.
Primul lucru pe care l-am făcut mereu în cantonamentele echipelor cu care am colaborat a fost să îi învăț pe sportivi importanța hidratării, rolul apei ca solvent în procesul chimic al corpului și felul în care ei pot urmări dacă sunt suficient de hidratați.
Corpul, cum spuneam și în alte postări, ne dă semne mereu, iar un semn important în cazul acesta, este prima urină a zilei. Cu cât aceasta este de o culoare mai apropiată de cea a șampaniei, cu atât suntem pe drumul cel bun; dacă, în schimb, aceasta este spre maro, maro închis, avem probleme destul de mari cu hidratarea.
Image by prostooleh on Freepik
Dar este suficient să bem doar apă?
Apa, cum ziceam, este principalul solvent din corpul nostru, iar fiecare decizie legată de nutriție trebuie să fie legată de acest solvent, pentru a ajuta corpul în reacțiile chimice și pentru a contribui la transportul spre celule al nutrienților necesari, astfel încât întregul să poată funcționa.
Anii petrecuți la masterul de nutriție m-au făcut să văd cu alți ochi ceea ce consumăm din punct de vedere nutrițional. Sinteza este scurtă și simplă în același timp: suntem ceea ce mâncăm! Conținutul alimentelor, pe care îl vedem scris pe ambalaje, are un rol major în felul în care chimia corpului nostru funcționează. Chiar dacă hidratarea e bună, din cauza substanțelor conținute de alimente s-ar putea totuși să ducem lipsă de solvent!
Cum rezolvăm această problemă, pe lângă aportul de apă? Prin alimente de bună calitate și prin mesele bogate în legume și fructe, având grijă la mâncarea procesată, încercând să o reducem. În plus, foarte important este și să ne reparăm respirația! Adică, să învățăm să respirăm corect. Prin respirația bucală, eliminăm apă mult mai mult decât prin respirația nazală.
Tu? Cât de hidratat ești?