Ai o întrebare?
Am trimis mesajul Închide

Ce te poate ajuta dacă ai ajuns sau te apropii de burnout?

VERSIUNE AUDIO

Trăim vremuri dinamice, cu un stil de viață și cu evenimente care ne ating pe toate părțile. Generații întregi sunt afectate. Tinerii sunt și ei loviți de stres și dezvoltă probleme tot mai frecvent.

Aud în fiecare zi persoane care suferă de stres sau sunt convinse că problemele pe care le acuză sunt cauzate de stresul care li se servește la locul de muncă și nu numai. A fost pandemie, apoi a început războiul la granița țării, acum e criză, a crescut inflația, deci, prețurile și ratele sunt mai mari. Perioadele problematice s-au succedat una după alta.

Am încercat să mă autoevaluez ca să înțeleg ce înseamnă stresul. Să văd care sunt motivele care declanșează stresul, să văd cum se manifestă la mine. Și să îmi dau seama dacă eu consider anumite situații stresante. Am luat definiția stresului, am analizat simptomele lui și m-am întrebat dacă trăirile și îngrijorările pe care le am ca tată, soț, antreprenor pot fi catalogate ca stres. Recunosc faptul că nu simt acest lucru.

Eu personal consider că stresul este de multe ori supraevaluat. Dar – și subliniez acest dar  –, dacă nu este depistat și nu este tratat la timp, stresul poate fi o povară ce va cauza multe probleme în lanț în tot corpul nostru.

Una dintre cele mai frecvente probleme pe care le dă stresul cronic negestionat și care, de cele mai multe ori apare din cauza problemelor de la locul de muncă, este burnoutul (epuizarea). Această afecțiune cauzată de stresul cronic are ca principale caracteristici epuizarea emoțională, atitudinea negativă față de muncă, față de colegi și față de responsabilități și scăderea eficienței profesionale.

De cele mai multe ori, persoanele care depistează în comportamentul lor aceste trei caracteristici sunt la un pas de burnout. Stresul pe care locul de muncă ni-l poate produce face ca zilele să fie interminabile și să nu vedem „luminița de la capătul tunelului” nici dacă am avea concediu o dată la două săptămâni.

Faptul că psihicul nostru este afectat și mergem cu chin la serviciu duce la stări de anxietate și de disconfort emoțional. Sigur că nu toți putem avea un loc de muncă de vis și e clar că nu întotdeuna putem alege ceea ce vrem și ce dorim să muncim, dar, putem să ne detașăm emoțional și să ne scădem nivelul de stres.

Exact ca orice altă problemă, și stresul poate fi tratat, îndepărtat și evitat prin obiceiuri sănătoase, care să ne creeze plăceri și, totodată, să echilibreze balanța încărcată de povara lucrurilor obositoare din viața noastră.

Photo by ANTONI SHKRABA production

Povara facturilor și lipsa timpului sunt alți factori decisivi în creșterea nivelului de stres. Dacă acesta se croniciează, iarăși putem vorbi de burnout. O eficientizare a agendei, o analiză și o corectare a timpului pierdut cu diferite obiceiuri nesănătoase atât pentru corp, cât și pentru creier, pot face, așa cum ziceam, ca balanța să fie una echilibrată.

Stresul, pe lângă multe alte daune pe care ni le provoacă, ne afectează corpul și din punct de vedere chimic. Scăderea cantităților de minerale și creșterea anumitor valori hormonale pot duce la epuizare și la probleme musculare, digestive, dermatologice sau circulatorii. Printr-o nutriție bogată în alimente nutritive și prin sport putem face ca aceste valori să fie în parametri normali. Activitățile fizice și sportul cresc nivelul de serotonină și scad nivelul inflamator, așa că starea de bine se instalează din nou. Timpul pe care îl pierdem consumând „junk foodul” oferit de ecranele albastre pe rețelele de socializare îl putem înlocui cu timp de calitate. Putem face activități în natură, putem citi o carte bună. Sau putem să începem să facem alte activități care implică muncă fizică și socială. Sau să practicăm sporturi de echipă ori să dansăm.

Știu că e ușor să scriu sau să spun aceste lucruri și că e destul de greu să le punem în practică, pentru că ele implică multe schimbări în stilul de viață.

Dar, cel mai important este să conștientizăm că burnout-ul există, să ne dăm seama dacă suntem în pragul lui și să acceptăm ajutorul din exterior, pentru a putea vindeca atât mintea, cât și corpul!

Ai întrebări pentru mine?

    Acest site folosește cookies pentru personalizarea experienței de navigare. Totodată, form-urile de contact folosesc tehnologia reCAPTCHA a Google. Vezi și Google’s Privacy Policy și Terms of Service