Ai o întrebare?
Am trimis mesajul Închide

Ce trebuie să știi după operația de hernie de disc?

VERSIUNE AUDIO

Hernia de disc este problema cel mai des întâlnită în zilele noastre la populația stabilită în orașele mari. O problemă care, din nefericire, începe să apară chiar și la populația tânără, sub 20 ani. Este o problemă degenerativă a coloanei vertebrale și, de cele mai multe ori, aceasta apare fără vreun traumatism.

Majoritatea pacienților care suferă de această problemă reușesc prin kinetoterapie și schimbarea stilului de viață din sedentar în activ să scape de simptomatologia dată de această afecțiune și să ducă o viață normală, fără dureri. De cele mai multe ori, acest tip de pacienți sunt cei „cu sportul în ADN”, cum îmi place mie să le spun. Ghidați corect și îndrumați în recuperare de către specialiști, ajung să poată face orice activitate fizică fără probleme.

La un moment dat, acum 8 ani, am avut un pacient care suferea de șase hernii de disc: două cervicale, două dorsale și două în zona lombară. Medicul neurochirurg i- a dat un verdict drastic: „Stop oricărui sport! Doar kinetoterapie toată viața, asta, dacă nu vrei să ajungă la operație”. A început recuperarea cu un coleg, a muncit foarte bine, apoi l-am preluat eu și a ajuns să poată din nou să alerge și chiar să practice box la un nivel destul de avansat. Mi-ar plăcea ca fiecare caz de acest fel pe care îl tratăm noi, kinetoterapeuții, să aibă același deznodământ norocos. Dar, din nefericire, acesta este doar o excepție. Pot spune că, din 100 de pacienți, probabil 2 ajung la același rezultat fenomenal ca cel descris mai sus.

Așadar, ce facem dacă ajungem pe masa de operație cu hernie de disc?

Din cauza faptului că nu ascultă indicațiile sau nu se informează suficient, mulți pacienți cred că, odată realizată intervenția chirurgicală, se vor vindeca exact ca după o răceală și vor avea o viață identică cu cea de dinainte să apară problemele cauzate de hernia de disc. Greșit!

Cei mai mulți pacienți care ajung la operație sunt, din nefericire, persoane sedentare. Iar dacă nici măcar după operație nu încep să aibă grijă de corpul lor, va apărea recidiva și, cel mai probabil, vor ajunge din nou pe masa de operație.

Așa că, recupererea și întreținerea post operatorie sunt extrem de importante. Recuperarea trebuie adaptată fiecărui pacient în parte, nu există exerciții standard care să poată fi aplicate tuturor pacienților. Când spun adaptare, mă refer la a acorda atenție foarte mare tipului de plan de recuperare a condiției fizice a pacientului. Trebuie văzut nivelul inflamației rămase în corp și după operație, trebuie stabilit în ce proporție a fost afectată mobilitatea – ceea ce poate fi analizat prin evaluarea aparatului locomotor -, trebuie stabilit dacă mai există durere pe mișcările de testare a coloanei vertebrale. Fiecare exercițiu trebuie dozat asfel încât să nu se întâmple ca în legenda „Meșterului Manole” și tot ceea ce reușim să clădim azi, mâine să se distrugă și să ne arunce înapoi câțiva pași.

În cazul herniilor de disc, ca și în multe alte cazuri, cea mai importantă rămâne prevenția. Schimbarea stilului de viață pre și, mai ales, post operator ne ține departe de o intervenție chirugucială sau, mai rău, de a doua sau a treia operație. Cât ne ia din timpul unei zile această schimbare de stil de viață? Putem începe cu 30 de minute!

Ai întrebări pentru mine?

    Acest site folosește cookies pentru personalizarea experienței de navigare. Totodată, form-urile de contact folosesc tehnologia reCAPTCHA a Google. Vezi și Google’s Privacy Policy și Terms of Service