De ce avem nevoie de pauză?
În fiecare an, ca să pot funcționa în parametri normali, îmi dozez efortul intelectual împărțindu-l în patru etape.
Etapa 1
De cele mai multe ori, la final de toamnă, mă ocup de planificări. Configurez proiectele pentru anul următor și le închei pe cele pe care mi le-am stabilit în urmă cu un an, în aceeași perioadă. Consumul psihic și mental este unul moderat, iar dacă ar trebui să vorbesc în procente, aș aprecia că lucrez cu aproximativ 60-70% din resurse.
Etapa a 2-a
Această etapă este una foarte grea și începe de cele mai multe ori imediat după finalizarea vacanței de iarnă, în noul an. E perioada în care implementez ceea ce am așezat pe hârtie în prima etapă și apoi încep să culeg din roade. Prin luna aprilie, încep să fiu epuizat și de multe ori am impresia că au trecut 9 luni de muncă, nu doar 4 din noul an. Consumul e aproape de 95% și deja simt cum creierul meu are nevoie de pauză, dar mai am de tras încă 2 luni până să pot să îi ofer această pauză.
Etapa a 3-a
În general, această etapă începe pe la sfârșit de aprilie, început de mai și durează cel mai puțin. Este momentul în care încep să introduc în agendă lucruri care la început îmi dau o stare inconfortabilă, mă sperie chiar: filme, seriale, activitate mai multă pe rețele de socializare și mai mult timp departe de munca ce mă consumă din punct de vedere intelectual. De ce spun că mă sperie? Pentru că, de fiecare dată, mă apucă remușcările că nu mai muncesc atât de mult și fac alte lucruri.
Etapa a 4-a
Etapa a 4-a include vara sau lunile pe care le petrec cât pot de mult nefăcând nimic din punct de vedere productiv – lucru pe care mi-a fost foarte greu să îl accept, să îl tolerez. Am început să realizez că am nevoie de acest moment doar după ce m-am maturizat, după ce anii de experiență s-au înmulțit. Atunci mi-am dat seama și am acceptat că e normal să îmi las timp pentru relaxarea creierului, ca să se poată pregăti pentru un nou ciclu.
Dacă ai citit până aici, probabil ai înțeles de ce am ales să fac o pauză de la muncă și de ce nu ai văzut activitate pe blogul COMPLETE MOVEMENT. În general, lucrez pe minim 4 taskuri deodată, iar cel mai important task este cel numit FAMILIE. Pe celelalte 3 încerc să le includ în cele 9 ore de muncă. Între orele 7.00 și 16.00, mă ocup de pacienți, de treburile administrative de la Kinetomed și de COMPLETE MOVEMENT, iar de la ora 16:00, intru în taskul prioritar, familia.
Care sunt efectele benefice ale anilor în care am respectat cele patru etape?
- Îmbunătățirea productivității. Lucrul continuu duce la oboseală mentală și fizică, ceea ce afectează concentrarea și performanța, iar pauza pe care mi-o dau vara duce la revitalizarea minții și mă face să fiu pregătit pentru restul anului.
- Reducerea stresului. Lucrul fără întrerupere duce de cele mai multe ori la acumularea stresului și anxietății. Dacă nu reușesc să conștientizez când să comut de la etapa a 3-a la etapa a 4-a, timpul de recuperare crește considerabil.
- Stimularea creativității. Pauza îmi oferă în general momente de reflecție, îmi stimulează gândirea creativă și, de cele mai multe ori, mă ajută să descopăr soluții pentru anumite probleme.
- Îmbunătățirea sănătații fizice. De cele mai multe ori, în această perioadă, îmi vindec trupul prin creșterea numărului de minute de mișcare.
Perioada în care îmi iau pauză și numărul de minute pe care le petrec mai mult afară mă ajută enorm să îmi mențin corpul sănătos și lipsit de durerile acumulate pe parcursul anului. Concediul de vară, activitatea fizică regulată și nutriția bogată în fructe și legume de sezon îmi pregătesc corpul pentru a reîncepe un nou ciclu etapizat.
A venit toamna, au revenit postările pe blog și, totodată, și workshopurile. Ce am făcut în etapa a 4-a? Am început să scriu la a doua carte! Ce pot să zic despre ea? O sa fie wow!
Pe săptămâna viitoare!