Ai o întrebare?
Am trimis mesajul Închide

Mișcarea nu ține cont de vârstă

VERSIUNE AUDIO

De fiecare dată când revin din țările occidentale, dintr-un citybreak sau de la vreun curs la care particip, rămân impresionat de tonusul pe care îl au vârstnicii de acolo.

Recent am călătorit în Belgia. Mergând spre locul în care se ținea cursul la care am participat, mi-am sunat mama prin video call. Am vrut să-i arăt cât de frumos este orașul Leuven și cum toată lumea merge pe bicicletă, de la mic la mare. Și că, aici, oamenii pur și simplu nu au burtă. Mama, plăcut impresionată, încercând să facă o glumă, mi-a zis să îi găsesc o femeie în vârstă de care să aibă grijă. Dar i-am răspuns rapid: „Eventual ea să îți poarte ție de grijă, pentru că, aici, toată lumea e în mișcare și nu cred ca cineva să aibă nevoie de îngrijiri.”

Cultura noastră față de educație fizică și sport încă ne clasează la nivel european destul de jos. Și asta, din cauză că setea noastră față de mișcare nu e foarte mare. E foarte bine, totuși, că numărul de săli din industria fitness, la nivel național, a început să crească în ultimii 3, 4 ani, iar populația cu vârste între între 30 și 50 de ani a început să înțeleagă importanța mișcării în prevenția bolilor cardiovasculare, diabetului și în lupta împotriva obezității. Un lucru îmbucurător, care mă face să cred că în viitor e posibil ca vârstnicii să fie la fel de plini de energie ca în țările unde mișcarea și importanța ei nu țin cont de vârstă.

Citeam zilele trecute într-un ziar că o comunitate de pe o stradă din Cluj-Napoca se opune ridicării unei săli de sport în proximitatea locuințelor din cauza disconfortului pe care l-ar crea fluxul de oameni care vor merge acolo. Eu personal cred că ridicarea unei săli de sport, construirea unui parc sau a unei piscine ar trebui să fie motiv de bucurie oriunde s-ar întâmpla. Aceste locuri, care sunt făcue pentru mișcare și sport, aduc nu doar un plus de valoare locației, ci vin la pachet cu beneficii pentru sănătatea locuitorilor.

Doar o educație care ne-ar face să înțelegem importanța exercițiului fizic și rolul acestuia în prevenția bolilor și în menținerea sănătății ar putea trata un popor care vede mișcarea și sportul ca pe un „disconfort” social.

Generată de Chat GPT

Mi-a trebuit mult timp să o conving pe mama cât de important este să facă mișcare și să renunțe la ideile preconcepute, referitoare la prezența ei într-o sală de sport. Am reușit. Iar astăzi mă bucur să o aud când îmi spune că, dacă nu merge la sală patru zile, se resimte, și că se tot gândește să meargă mai des la antrenamente.

Mișcarea și sportul nu țin cont de vârstă, iar corpul îl putem menține funcțional doar prin exerciții fizice.

Fă mișcare pentru un corp sănătos! Menține-te activ făcând mișcare!

Ai întrebări pentru mine?

    Acest site folosește cookies pentru personalizarea experienței de navigare. Totodată, form-urile de contact folosesc tehnologia reCAPTCHA a Google. Vezi și Google’s Privacy Policy și Terms of Service