Ai o întrebare?
Am trimis mesajul Închide

Nu da vina pe genunchi!

VERSIUNE AUDIO

Ca student, mereu am fost curios să învăț și să înțeleg cum funcționează corpul uman. Cursurile erau împărțite pe zile, la fel și seminariile, cu profesori diferiți la majoritatea materiilor, care parcă erau vorbiți între ei să dea impresia că materia lor este cea mai importantă.

Probabil, așa este și la Facultatea de Medicină și, tot probabil, acesta este motivul pentru care, în primii ani de practică, credem că organismul nostru este un mare puzzle și fiecare piesă trebuie tratată separat, și nu ca un întreg.

Au trecut anii și, ușor-ușor, începeau să se lege în mintea mea informațiile și să pun la cap la cap ”piesele”, astfel încât să pot să conștientizez că nimic în corpul nostru nu se întâmplă fără sens și că orice acțiune are o reacțiune.

Fiecare decizie pe care o iei când vine vorba de mișcare are influență asupra întregului și fiecare accidentare netratată corespunzător te va bântui toată viața și, la un moment dat, se va “răzbuna” pe tine.

Insist pe decizii.

De câte ori te-ai gândit că moda poate influența corpul tău? Chiar dacă organismul se adaptează și compensează pentru a putea funcționa optim, la un moment dat, când vei încerca să îl supui la task-uri mai angrenante, acesta va ceda, iar tu vei avea de suferit.

Nu toți suntem activi, nu toți facem sport regulat și nu toți suntem adepții mișcării ca activitate de loisir. În cartea “O istorie naturală a exercițiului fizic”, scrisă de Daniel E. Lieberman, cercetător în domeniul antropologiei, putem vedea cu studii concrete și detaliate că omul nu a fost niciodată o fire “sportivă” și că mereu a folosit energia corpului strict cu scopul de a supraviețui.

Cum traducem asta? Am mai discutat despre factorul chimic din corp într-un un articol trecut, am vorbit despre asta și în cartea mea, COMPLETE MOVEMENT. Spuneam că, în zilele noastre, ”chimia alimentară” este foarte tentantă și mult mai la îndemâna noastră decât vânatul după care fugeam în urmă cu sute, mii sau zeci de mii de ani.

Nivelul de mișcare la care corpul nostru se regăsește în prezent este, atenție, cu doar cu 15% mai redus față de un om din epoca oamenilor culegători-vânători, dar acest procent “mic” a declanșat o readaptare plină de probleme la nivelul aparatului locomotor și nu numai.

Revenim la decizii. Cum ziceam, moda are o influență asupra corpului, iar felul în care alegem să ne îmbrăcăm și să ne încălțăm poate avea impact major în influența structurilor lanțului kinetic.

O pereche de papuci neprotriviți poate pune pe drum o întreagă echipă de salvare pentru a te da jos de pe munte sau o decizie proastă în alegerea lenjeriei intime te poate forța să renunți încă din a doua zi la explorarea zonei din jurul cazării, atunci când ești în vacanță.

Aceste decizii sunt unele cu răspuns rapid. Acum, gândește-te la o pereche de pantofi care schimbă structura degetelor de la picioare sau așezarea lor.

Piciorul, cum spunea Leonardo da Vinci, ”a masterpiece of engineering and a work of art”, este ținut captiv în “cușca” creată de papucul “în trend” pe care alegi să îl porți. De acestă dată, efectul deciziei proaste de a urma moda nu e unul cu rezultate atât de evidente ca și în exemplele de mai sus, iar corpul, cum ziceam, se adaptează rapid la lucrurile la care îl supunem.

Prin modificarea structurii, biomecanic vorbind, piciorul se readaptează, mai precis glezna devine o structura stabilă, pierzând din mobilitate, iar prima articulație care suferă este genunchiul.

Totuși, cu timpul, fără să faci sport și mișcare, primele semne pe care le vei observa vor apărea în zona… lombară. Majoritatea oamenilor, când au primele dureri de spate, se gândesc ”eiii, trebuie să fac ceva mișcare” și, firesc (dimpotrivă, aș zice!), alegerea e un sport dinamic, precum fotbalul, handbalul sau baschetul. În acest punct, șansele de a te accidenta cresc considerabil!

Majoritatea pacienților care mi-au trecut prin filtrul evaluării reclamând probleme în articulația genunchiului aveau lipsă de mobilitate la nivelul gleznei. La cei mai mulți, spatele a fost primul care a “plâns”, dar ei au ignorat semnul.

Îmi place de multe ori să mă repet, pentru că astfel reținem mai ușor: orice acțiune are o reacțiune!

Ai grijă la cum decizi să alegi încălțările azi (acțiunea), deoarece în viitor s-ar putea să conteze (reacțiune).

Ai grijă la ce semne primești de la corp, pentru că ele te pot ajuta ca viitorul tău să fie lipsit de probleme!

Orice acțiune a ta, poate avea o reacțiune bună pentru corpul tău. Dar când te doare ceva, nu căuta acolo răspunsul, pentru că tratând doar durerea, nu rezolvi problema! Durerea e mereu semnul că ai ajuns în momentul în care creierul tău nu mai poate ascunde faptul că există o problemă!

Ai întrebări pentru mine?

    Acest site folosește cookies pentru personalizarea experienței de navigare. Totodată, form-urile de contact folosesc tehnologia reCAPTCHA a Google. Vezi și Google’s Privacy Policy și Terms of Service