Rolul nutriției în procesul de recuperare
În anul 2022 am scris COMPLETE MOVEMENT, o carte despre corpul uman pe limbajul tuturor, carte care a deschis drumul proiectului cu același nume. Cum ziceam la lansare, această carte se vrea ca un User Name și o Parolă pentru acest proiect pe care încerc să îl dezvolt în fiecare zi.
După lansarea cărții, am creat și primul workshop al acestui proiect, în care prezint conceptul și filosofia care mă ghidează atât în munca de kinetoterapeut, cât și în cea de antrenor.
În cadrul primului modul – pentru că în prezent sunt trei – discut despre importanța matematicii, fizicii și chimiei în corpul nostru și despre felul în care acestea ne influențează organismul care este racordat în permanență la mediul înconjurător. Cum pe rețelele sociale este plin de informații legate de nutriție și plin de surse care ne pot influența decizia când vine vorba de a adopta un stil de viață sănătos, la partea din workshop în care discut despre chimie mă rezum la două aspecte importante, despre care am discutat deja în articole mai vechi: respirația și hidratarea.
Astăzi în schimb, vreau să discut despre rolul și importanța nutriției în recuperare și refacere.
Pe canalul de YouTube COMPLETE MOVEMENT găsiți o discuție super interesantă cu invitatul meu, Adrian Resteman, colegul meu de la echipa de baschet UBT, unde vorbim despre refacere și rolul acesteia în sportul de performanță.
Poate că nu mulți știți că am urmat și al doilea program masteral, „Nutriția și calitatea vieții”, din cadrul UMF Cluj-Napoca. Din nefericire, nu am finalizat programul, pentru că nu am avut timp pentru disertație. Dar, în cadrul cursurilor, am învățat despre importanța nutriției în diferite patologii, despre cum aceasta poate influența pozitiv sau negativ pacientul.
În procesul de recuperare, indiferent de patologie, nutriția poate să completeze până la 100% procentul necesar pentru dispariția durerii.
De ce zic asta? Haide să ne imaginam că ne doare spatele. Până ca această durere să devină insuportabilă, trece destul timp în care ea ne tot dă mici semne că se va instala continuu și acut. Am și scris depre acest aspect aici.
Deci, când te doare, începi un proces de recuperare, cu medicamente sau prin fizioterapie. Medicamentele, de cele mai multe ori, ajută ca durerea să dispară, dar doar atîta timp cât suntem sub efectul lor. După ce efectul lor trece, durerea revine, posibil nu la fel de intens. De obicei, medicamentația se prescrie pentru minimum 4 zile. Dacă durerea nu dispare, medicul ne poate sugera să încercăm fizioterapia. După acest tratament specific, se stinge cam 70% din durere, devenind tolerabilă. Pacientul crede că e normal să mai simtă durere și, mai mult, că e normal să o simtă o viață întreagă. Dar că va menține nivelul disconfortului la minim prin exerciții fizice.
Și aici vine cheia. Nutriția are un rol foarte important în a face ca durerea să dispară definitiv. De ce? Pentru că, împreună cu exercițiul fizic regulat, hrana corectă va face să dispară și inflamația și, odată cu ea, se duce toată durerea din corp. Când am botezat-o pe Ileana, fiica mea cea mare, am fost nevoiți să îi dăm pentru prima și, veți vedea mai apoi de ce și ultima dată, lapte praf. Aveam să descoperim că laptele praf o făcea să dezvolte o intoleranță care se manifesta la nivel intestinal prin sângerări pe care le-am observat la schimbarea scutecului. Nu i-am mai dat lapte praf și problema a trecut, am crezut noi. Dar a reapărut de fiecare dată când soția mea consuma orice aliment care conținea chiar și doar urme de lapte, așa cum scria pe ambalaj. Am făcut această paranteză pentru a înțelege chimia din corpul nostru și cum un aspect atât de mic ne poate influența organismul.
Cum ziceam la începutul articolului, avem multe surse din care putem învăța despre nutriția sănătoasă, dar cel mai indicat este să apelăm la specialiști.

Atenție, însă: diferența dintre un plan bun și unul mai puțin bun creat de specialist este dată de anamneză și de sinceritatea pacientului!
Alimentele care pot crește inflamația în corp sunt la un click distanță, dar efectul este dat de felul în care acestea interacționează cu restul alimentelor sau medicamentelor ingerate.
În vara anului 2022, m-am trezit cu o urticarie, exact în perioada în care fetele mele sufereau de varicelă. Știind că eu trecut deja prin aceast boală, m-am gândit să mă vadă un medic de la spital înainte să merg la serviciu, asta, ca să elimin orice risc de a transmite vreo infecție pacienților mei. Concluzie evaluării medicale? Alergie. Am încercat să îmi dau seama la ce eram alergic. Am dat vina pe ouă, așa că le-am eliminat. În a treia zi de tratament cu Aerius am mâncat cireșe și atunci am constatat că ele erau hiba. Nu vă grăbiți să spuneți că sigur erau de la ceva magazin, că erau stropite sau mai știu eu ce. Nu! Le-am cules din cireșul din curtea
mea, iar cele pe care le mâncasem în urmă cu 4 zilele fuseseră culese din livada mamei mele. Drept urmare, până anul acesta, am evitat să mai mănânc cireșe. Iar acum le mânănc și, surpriză: nu mai fac alergie la ele! De ce am ținut să amintesc acest episod? Tocmai pentru a sublinia felul în care substanțele pe care le ingerăm interacționează în corpul nostru și pot da reacții interesante, nebănuite!
Inflamația poate fi exacerbată de anumite alimente, iar consumul regulat al acestora poate contribui la un proces inflamator cronic în corp. Iată câteva alimente despre care se crede că pot crește inflamația:
- Zaharuri adăugate și sirop de porumb cu fructoză – le găsim în băuturile îndulcite cu zahăr, în deserturi și în alte alimente îndulci
- Grăsimi trans – se găsesc adesea în alimentele prăjite, în produsele de patiserie și în alimentele procesate
- Uleiuri procesate – uleiurile vegetale, precum cele de soia și de porumb, când sunt consumate în exces
- Carne roșie și procesată – bacon, cârnați și alte produse procesate, din carne
- Carbohidrați rafinați – pâinea albă, orezul alb și alte produse rafinate, cu un conținut scăzut de fibre
- Alcool în exces
- Aditivi artificiali și conservanți – prezenți în multe alimente procesate, aceștia pot avea efecte pro-inflamatorii
O concluzie simplă? Cam tot ceea ce cumpărăm ambalat pentru consum, din magazin, poate să ne crească nivelul inflamator din corp. Alimentele proaspete sunt destul de greu de achiziționat dacă locuiești în orașele mari, dar nu imposibil, iar adoptarea unei diete echilibrate, bogată în fructe, legume, grăsimi sănătoase și proteine slabe poate ajuta la reducerea inflamației și la menținerea sănătății generale.
Și repet mereu: colaborarea dintre specialiști în domeniul medical face ca rezolvarea problemelor pacienților să fie una mult mai ușoară.
Educarea este un proces continuu de învățare și dezvoltare personală, care facilitează dobândirea de cunoștințe, abilități și valori esențiale pentru a contribui pozitiv în societate.