De ce este important sportul în viața unui adolescent?
VERSIUNE AUDIO
De multe ori, vorbind cu diferiți pacienți și prieteni care au copii, unii ajunși la vârsta adolescenței, alții cărora le e frică de acest moment prin care am trecut cu toții, discutăm diferite strategii sau ne dăm sfaturi despre cum putem să îi ferim pe adolescenții noștri de tentațiile vârstei și de problemele care vin odată cu această etapă a vieții.
Discut cu soția mea despre această etapă prin care, într-un viitor nu foarte îndepărtat, urmează să treacă și fetițele noastre. De fiecare dată îi spun că sper ca în adolescență fetele să semene cu ea, și nu cu mine. Pentru că eu am fost de o încăpățânare feroce și am fost deseori rebel. Dar cred că, de fapt, cu toții am trecut prin aceste momente în adolescență, o etapă firească a vieții. Și, da, toate aceste trăiri m-au făcut să devin ceea ce sunt acum, dar, într-adevăr, am avut parte de ghidaj din partea părinților, care au intervenit mereu când era necesar.
Adolescența este o perioadă de tranziție între copilărie și maturitate, marcând dezvoltarea fizică, psihică și socială a unei persoane. În mod tipic, aceasta începe în jurul vârstei de 10-12 ani și poate continua până la 20 de ani.
Pe parcursul adolescenței, experimentăm schimbări semnificative: creșterea în înălțime și greutate, dezvoltarea caracteristicilor sexuale secundare și maturizarea funcțiilor reproductive. Pe lângă schimbările fizice, în această perioadă trecem și prin transformări psihice importante, cum ar fi dezvoltarea unui sentiment mai puternic al propriei identități și a independenței, începem să gândim mai abstract și să ne dezvoltăm propria perspectivă asupra lumii. Din punct de vedere social, adolescența este adesea o perioadă în care relațiile cu familia și prietenii se schimbă, iar integrarea și acceptarea în grupuri de colegi devin foarte importante. Aici apar și foarte multe probleme cauzate de anturaj.
Educându-i pe copii de mici cu apetit pentru mișcare și sport, petrecând timp cu ei în activități diverse, cu scop de învățare, avem șanse mari ca în perioada adolescenței sportul să le fie de mare ajutor.
Sportul joacă un rol crucial în viața adolescenților, aducând multiple beneficii pentru sănătatea fizică, mentală și pentru dezvoltarea lor socială. Iată câteva dintre beneficiile pe care vreau să le scot acum în evidență:
1. Sănătatea fizică
Practicarea regulată a sportului ajută la îmbunătățirea condiției fizice, la dezvoltarea musculaturii și a oaselor și la menținerea unei greutăți sănătoase. De asemenea, reduce riscul de boli cronice, cum ar fi obezitatea, diabetul de tip 2 și bolile de inimă. Trăim vremuri sedentare, suntem lipiți de ecrane iar activitatea fizică a populației urbane este foarte redusă. Nutriția precară, cu multe alimente slabe în nutrienți plus lipsa mișcării afectează sănătatea fizică.
2. Sănătatea mentală
Sportul poate îmbunătăți starea de spirit și poate reduce simptomele depresiei și anxietății. Activitatea fizică eliberează endorfine, cunoscute și ca hormonii fericirii, care pot îmbunătăți starea generală de bine. În zilele noastre, anxietatea și depresia sunt foarte întâlnite în cazul adolescenților. Studiile recente ne arată că persoanele tinere sedentare sunt mai predispuse să dezvolte astfel de tulburări, față de tinerii care fac sport în cadru organizat și, în mod special, sporturi de echipă.
3. Dezvoltarea socială
Participarea la activități sportive încurajează dezvoltarea abilităților sociale, cum ar fi munca în echipă, comunicarea și respectul reciproc. Adolescenții învață să coopereze cu colegii și să dezvolte relații pozitive cu aceștia, ceea ce este vital pentru integrarea socială. Majoritatea colegilor mei de la cabinet au practicat sporturi de echipă și asta se vede în activitatea lor, mai ales când îi compari cu cei care nu au practicat sportul în general. O mare paarte dintre ei au altă atitudine. Înțeleg mai bine rolul fiecărui coleg în angrenajul echipei de terapeuți, iar competiția o desfășoară strict cu ei înșiși și nu o duc la nivelul de competiție de tipul „invidie”. De asemenea, se ajută între ei și cresc nivelul serviciilor pe care le oferim la cabinet.
4. Disciplină și autocontrol
Practicarea sportului impune o structură, și asta necesită dedicare, disciplină și gestionarea timpului, pregătind adolescenții pentru responsabilitățile și provocările vieții de adult. Sportul m-a educat să respect timpul, să fiu punctual și să știu să îmi gestionez fiecare moment al zilei. Faptul că de mic am practicat sport, am respectat reguli și am fost educat să mă controlez în diferite situații pe terenul de joc m-a ajutat și mă ajută și în viața de adult.
5. Încredere în sine și eficiență
Realizările sportive pot crește stima de sine și pot consolida convingerea sportivilor că sunt capabili să atingă obiective prin efort și perseverență. Pe mine, tot sportul m-a învățat că nu tot timpul voi câștiga și că, pentru a câștiga, nu e suficient doar să participi. Munca din spatele unui câștig competițional se regăsește în orele pe care le petrecem ca adulți, încercând să devenim mai buni în domeniile pe care le practicăm. Sudoarea pe care o lăsăm la antrenamente este echivalentă cu neuronii pe care îi punem la muncă citind și documentându-ne pentru a progresa din punct de vedere intelectual și profesional. Dacă nu citești tu, altcineva o va face, iar câștigul va fi de partea lui. Important este să înțelegi că tu concurezi cu tine, nu cu cei din jur. Doar munca ta te poate aduce pe primul loc.
6. Managementul stresului
Sportul este o modalitate eficientă de a gestiona stresul, oferind o pauză de la presiunile academice și sociale cu care se confruntă adolescenții.
În concluzie, un adolescent care practică sportul se va transforma într-un adult echilibrat. Deci, le recomand adolescenților sport și mișcare!