Ai o întrebare?
Am trimis mesajul Închide

Observăm, intervenim, tratăm!

VERSIUNE AUDIO

Fiecare părinte are temerile lui legate de dezvoltarea armonioasă a copiilor. Dar, nu știu cum se face că, de cele mai multe ori, exact când trebuie să acordăm atenția cea mai mare în ce privește dezvoltarea copiilor, omitem să observăm și să intervenim la timp asupra problemelor care apar și nu mai reușim să evităm un tratament de lungă durată.

În timp ce scriu aceste rânduri, gândul mă duce la mama și la felul în care mă alinta când eram mic și la cum îmi spunea ea că îmi cunoaște fiecare centimetru din corp. Acum, părinte la rândul meu, înțeleg cel mai bine ceea ce zicea mama!

Din nefericire, mulți dintre pacienții mei cu vârste fragede ajung prea târziu la tratament. Astfel, scoliozele ori cifozele de care suferă sunt atât de avansate, încât intervenția noastră, a specialiștilor, se reduce la a opri evoluția afecțiunii și la a conserva problema până când copilul trece de perioada de creștere și de cea a transformărilor hormonale.

Ce se întâmplă, de fapt? Cei mici cresc. Odată cu asta, apare și pudoarea, așa că  părinții încep să aibă acces limitat la momentul igienei corporale a copiilor. Astfel, pierd contactul vizual cu dezvoltarea corpului copilului și problemele de postură nu sunt observate din „fașă”, iar intervenția cu exerciții corective, care să ajute corpul tânăr, întârzie prea mult.

Vizita la kinetoterapeut nu trebuie făcută doar pentru a trata o problemă. Rolul kinetoterapeutului este și de prevenție. Prin evaluarea aparatului musculoscheletal, el poate interveni atunci când e nevoie de sfaturi sau de planuri de exerciții pentru pacient. Problemele precum scolioza și cifoza pot apărea din multe motive, dar, dacă le observăm și intervenim la timp, facem ca tratamentul să fie eficient și de scurtă durată.

În cazul oricărei probleme musculoscheletale, mișcarea are un rol foarte important, iar atunci când alegem tipul de mișcare pentru copiii noștri trebuie să fim atenți ca nu cumva să accentuăm scolioza sau cifoza.

Una dintre recomandările supraevaluate când vine vorba de scolioză este înotul. În aceste cazuri, este recomandat doar înotul terapeutic, cu exerciții țintite și adaptate pentru fiecare caz. Dar, din nefericire, mulți medici recomandă înotul pentru aproape orice afecțiune a aparatului musculoscheletal, fără nicio logică. De ce? Probabil pentru că majoritatea medicilor nu sunt specialiști în mișcare.

Un specialist în mișcare știe exact când și care e rolul acestui sport în tratarea problemelor.

Cea mai lipsită de logică recomandare pentru înot a fost cea pe care a primit-o un pacient cu platfus. Inițial, am vrut să verific dacă omul are branhii, dar, lăsând gluma la o parte, am ales totuși să îi explic de ce înotul nu va rezolva problema lui. Am căutat cea mai bună argumentație și i-am amintit de gravitație și de faptul că el luptă în fiecare zi împotriva ei. I-am prezentat logic ce se întâmplă în corpul lui și i-am arătat că există niște cauze, niște probleme, în anumite zone, iar platfusul este, în final, doar rezultatul acestor cauze.

Educându-ne pacienții, aceștia vor observa, vor interveni și vor trata cu seriozitate orice problemă a aparatului musculoscheletal.

Ai întrebări pentru mine?

    Acest site folosește cookies pentru personalizarea experienței de navigare. Totodată, form-urile de contact folosesc tehnologia reCAPTCHA a Google. Vezi și Google’s Privacy Policy și Terms of Service