Ai o întrebare?
Am trimis mesajul Închide

Cum ne influențează mestecatul postura?

VERSIUNE AUDIO

În ultimii 5 ani de practică, numărul de pacienți cu afecțiuni ortodontice predomină agenda mea de marți și joi, zile în care fac terapii manuale. Numărul de specialiști ortodonți care tratează funcționalitatea articulației temporomandibulare (ATM), înainte de a lucra la partea estetică, este în continuă creștere, iar colaborarea cu fizioterapeuții este esențială în planul lor de tratament.

De cele mai multe ori, la prima întâlnire cu pacientul ortodontic, explic rolul și influența articulației temporomandibulare în întregul lanț kinetic. Explic rolul fiecărei articulații în mișcare și menționez care este stabilă sau mobilă în ecuație. Îi arăt pacientului felul în care disfuncția găsită de către ortodont a avut un rol major în postura acestuia și cum o articulație desconsiderată de mulți are un rol atât de important în acest puzzle al corpului uman.

Sistemul motor senzorial al gâtului are un rol important în controlul posturii și echilibrului corpului. Sistemul senzorial are la bază cinci simțuri clasice: văz, auz, gust, miros și simțul tactil. Patru dintre aceste simțuri se regăsesc la nivelul zonei capului. Iar aparatele responsabile de simțuri au un rol esențial în postura corpului uman.

Revenim la mestecat.

Se știe că prevenția este cheia tuturor, iar când nu se face prevenție, apar mereu  probleme.

Când vine vorba de gură, nu pot uita remarca pe care a făcut-o un lector în cadrul unui curs despre ATM. Mereu o dau ca exemplu pacienților ortodontici. În timp ce făceam evaluarea sistemului stomatognat, adică a sistemului de organe și țesuturi care formează cavitatea bucală, lectorul ne-a spus să nu ne așteptăm să găsim probleme majore în cazul cetățenilor din Vestul Europei. Asta, pentru că aproape toți au purtat aparat dentar când erau adolescenți. Însă noi, cei din Estul Europei, majoritatea avem minim un molar lipsă, probleme articulare și probleme posturale. De ce? Probabil că în zona Blocului Estic, stomatologia era foarte diferită în urmă cu 25 ani. Ce se întâmplă când ne lipsește un molar sau avem o carie pe el și nu mergem la stomatolog să rezolvăm problema? Ei bine, probabil mulți dintre abonații acestui blog află acum că cea mai folosită articulație din corp este articulația temporomandibulară. „Mânânci, bei, mesteci…” – așa suna o reclamă cunoscută la o marcă de gumă de mestecat. Iar eu spun: mâncăm, bem, comunicăm – deci, folosim această articulație mai mult decât ne putem imagina.

Spuneam înainte de importanța sistemului motor senzorial. Acum vreau să vă imaginați că de mâine folosiți doar mâna dreaptă în orice activitate. Ce credeți că se va întâmpla cu mâna stângă? Dar dacă folosim doar piciorul stâng pentru orice activitate, iar piciorul drept nu îl punem jos, nu încărcăm pe el nici măcar un kilogram de forță? Ce credeți că se va întâmpla cu piciorul drept în timp? Dacă mâncăm doar pe partea dreaptă, deoarece pe stânga avem o carie dureroasă sau ne lipsește un dinte sau un molar, ce credeți că se va întâmpla cu partea stângă? Vă mai spun că musculatura gâtului este conectată de craniu. Deci, ce se va întâmpla cu umărul drept din cauza suprasolicitării zonei drepte a maxilarului?

Articulația temporomandibulară este singura biarticulație din corpul uman. Dezechilibrul cauzat de folosirea articulației stângi sau drepte duce la probleme articulare, la durere de cap și la probleme de postură.

Harta mișcării în această zonă o scriem în fiecare zi în care decidem să mestecăm o gumă de mestecat doar pe partea dominantă. O rescriem de fiecare dată când mestecăm alimentele din farfurie.

Potrivit unui studiu realizat în 1994 și publicat în Pub Med, bărbații pot genera aproximativ 120 de kilograme de forță la mușcătură. Femeile generează forțe mai puțin puternice, dar comparabile. Când ați împins ultima dată 120 kg de la piept și câte repetări ați făcut? Dar câte repetări credeți că sunt necesare pentru a mesteca mâncarea din farfurie? Evident, răspunsul diferă în funcție de alimentul pe care îl mestecăm.

Structura și funcția aparatului stomatognat are un rol major în postura corpului uman și, la fel cum spune teoria „Joint by Joint”, despre care am mai scris, aparatul stomatognat are un rol major în funcționarea celorlaltor structuri direct răspunzătoare de simțurile omului – auzul, mirosul, văzul.

Ai întrebări pentru mine?

    Acest site folosește cookies pentru personalizarea experienței de navigare. Totodată, form-urile de contact folosesc tehnologia reCAPTCHA a Google. Vezi și Google’s Privacy Policy și Terms of Service