Etapele unui plan de recuperare
VERSIUNE AUDIO
Sunt în vacanță și tare m-ar fi tentat să sar de data asta peste articolul săptămânal, dar știam că, dacă o singură dată fentez, voi fi ispitit să repet greșeala și în viitor.
Așa că, iată un nou articol!
Astăzi mi-am propus să discut despre un subiect pe care îl consider de interes. Și spun asta pentru că am primit în ultimul timp multe emailuri din partea unor pacienți care întreabă de costurile unui plan de tratament. Așa că, înainte de toate, vreau să vă explic ce înseamnă acest lucru.
Cu siguranță această postare îi va ajuta și pe pacienții altor colegi, pacienți care vor să se recupereze la Kinetomed.
Din punctul meu de vedere, dacă un specialist pune pe primul loc pacientul și abia apoi partea financiară, planul de tratament ar trebui să repecte următoarele etape:
Etapa 1 – Evaluarea
Având în vedere că din punct de vedere legal noi, kinetoterapeuții, nu avem voie să stabilim diagnostice, unealta noastră principală este evaluarea aparatului locomotor. După care, îi oferim pacientului recomandările care îl vor ajuta să se recupereze.
Anamneza este, pentru mine, startul unei evaluări bine făcute. Punând întrebări pacientului și ascultându-l, aflăm informații despre problema cu care acesta se confruntă și știm de cele mai multe ori ce trebuie să urmărim în timp ce facem evaluarea.
Imagistica este, de asemenea, o componentă importantă în elaborarea planului de recuperare. Din experiența acumulată în cei 15 ani de practică, pot spune cu voce tare: noi tratăm pacientul, nu imaginile. Menționez acest lucru pentru că, de foarte multe ori, am pacienți cu dureri de spate, care au ales să sară anumite etape din evaluare și decid pe cont propriu să facă un RMN, fără ca în prealabil să se consulte cu un medic sau cu un fizioterapeut. Interpretarea imagistică, făcută în termeni medicali utilizați de medicul imagist, îi face pe acești pacienți să devină anxioși după ce caută soluții la problema lor prin așa-numitul Dr. Google. Și uite-așa, o problemă ușoară se transformă într-una complicată, atât pentru pacient, cât și pentru terapeut. De ce? Pentru că, de extrem de multe ori, Dr. Google este fatalist. Dacă te apuci să căuți ce înseamnă o durere în gât, Dr. Google îți aruncă în rezultate cele mai urâte variante ale problemei, e în stare să îți spună că ai CANCER, uită să îți spună că mai există afte sau inflamații ale unei structuri. Și, uite-așa, pacientul e deja setat pe probleme majore.
În concluzie, elementele menționate mai sus – anamneza, imagistica și evaluarea segmentelor în mișcare – sunt exact ceea ce are nevoie un terapeut ca să întocmească planul de recuperare.
Etapa a 2-a. Procesul antiinflamator
Când pacientul are inflamații severe, care îl împiedică să facă anumite mișcări, trebuie să intervenim printr-un proces cu efect antiinflamator. Acest proces constă în terapii manuale, masaj și proceduri de fizioterapie.
Etapa a 3-a. Kinetoterapia sau terapia prin mișcare
Având în vedere că de cele mai multe ori durerea cauzează rigiditate, această etapă este de departe cea mai importantă atunci când se apelează la kinetoterapeut. De ce? Dacă discutăm despre durerile survenite „peste noapte”, e clar că pentru acest tip de pacienți, etapa a 2-a este cea mai importantă. Dar, și subliniez acest dar, adeseori ne dăm seama din amamneză deja că acești pacienți au ajuns în situația dată fie pentru că nu au făcut mișcare deloc, fie după ce au întrerupt mișcarea. Foarte rar se întâmplă ca pacienții care fac sport la nivel de amator să aibă inflamații care să îi împiedice să fie funcționali și să aibă nevoie de etapa a 2-a.
Revenind la pacienții care nu au făcut mișcare, pe aceștia, kinetoterapia îi repune pe șine, le dă un start spre o viață activă și lipsită de incidentele pentru care au apelat la noi. Acestor pacienți le spun la prima întâlnire așa: „Merită să investiți în această etapă timp și bani doar dacă veți continua să faceți mișcare. De ce? Pentru că, la finalul etapei a 2-a, durerea va dispărea și viața dumneavostră va fi la fel ca înainte, dar, durerea poată să reapară oricând. Scopul kinetoterapiei este să prevină acest aspect și chiar dacă durerea ar apărea, să nu persiste mai mult de două zile.”
Pentru pacienții care au suferit intervenții chirurgicale, au probleme neurologice ce au afectat lanțul kinetic, kinetoterapia este cea care îi va face să devină din nou independenți. Să nu depindă de alte persoane pentru a putea avea o viață normală. De cele mai multe ori, acest tip de pacienți nu prezintă neapărat inflamații, ci mai degrabă incapacitate musculară și articulară de a îndeplini sarcini în locomoție.
Din punctul meu de vedere, cele trei 3 etape descrise mai sus sunt etapele cele mai importante dintr-un plan de recuperare.
Repet, inflamația schimbă cu totul planul de tratament. Insist tocmai pentru ca să nu ai de-a face cu ea. Chiar și atunci când problemele sunt scrise de medicul specialist în interpretarea imagistică, dacă pacientul nu are dureri în timpul evaluării, el neavând inflamație, etapa a 2-a iese din plan. Rămân doar anumite proceduri, date ca recomandări, dar nu incluse în plan. Pentru că etapa a 2-a are doar scop antiinflamator.
Vrei să previi inflamația? Dacă vrei asta, nu te opri din a avea grijă de corpul tău. Fă mișcare, menține-l mobil și stabil indiferent de vârsta ta.