Ai o întrebare?
Am trimis mesajul Închide

Lumea modernă, munca la birou

VERSIUNE AUDIO

Încercând să găsesc un topic de discuție pentru articolele pe care le scriu săptămânal, ajung de multe ori să rămân fără inspirație. Atunci, apelez la colegii mei din echipă, oameni care, în această lume tehnologizată, lucrează și ei stând la birou, în fața unui ecran.

Așa că acum vom discuta despre postură, poziție și cum să facem ca munca la birou să nu ne creeze probleme care, în viitor, să necesite vizite la medic sau la terapeut.

Când a început pandemia, din cauza faptului că a trebuit să închid cabinetul, am fost nevoit să găsesc rapid soluții pentru ca afacerea pe care o conduc împreună cu colegul meu, Mugurel, să nu moară! Facturile și creditele bancare ne-ar fi terminat dacă nu am fi găsit soluția perfectă, aceea de a muta totul în online. Pot să mă laud chiar că am fost prima afacere care a luat decizia să își transfere activitatea în sistem online. Și să știți că de acolo, din online, am rămas cu pacienți care vin acum să facă mișcare la sediul Kinetomed. Vin pentru că vor să prevină viitoare afecțiuni ale aparatului locomotor, care, din cauza muncii la birou, le-a dat de furcă și uite-așa au ajuns atunci să apeleze la noi.

Pandemia m-a învățat un lucru foarte important: petrecând în fața calculatorului 12 ore pe zi pentru sesiunile de kinetoterapie online, am simțit și eu ceea ce simt majoritatea pacienților mei cu probleme de spate. Au început să apară durerile, ceea ce era un lucru nou pentru mine, deoarece majoritatea timpului pe care îl petreceam la cabinet și în sala de antrenament era, și este și azi, în ortostatism și în mișcare. Durerile cu care m-am trezit atunci din cauza numărului de ore petrecute pe scaun le-am putut face să dispară doar după multe luni de exerciții făcute după ce am reluat activitatea la cabinet.

„Totuși, cum e ok să stăm la birou?”, „Care este postura ideală în fața monitorului?”, „ Sunt ok birourile la care lucrăm din picioare?”, „Ce scaun recomanzi?” Răspunsul pentru toate aceste întrebări care mi se pun este unul pe care pe majoritatea dintre voi îl vor ignora și, deși totul pare logic, probabil prea puțini vor accepta aceste sfaturi.

Poziția capului, implicit a vederii este cea mai importantă în raport cu monitorul. Pe când postura dreaptă, ergonomia scaunului sunt irelevante. De ce? Pentru că postura se va adapta mereu în raport cu gravitația. Să stai drept în fața unui monitor un număr ridicat de ore este imposibil, că o faci în șezut sau o faci din ortostatism. Așa că, scaunul pe care îl recomand este acela care te ține cât mai puțin pe el! Cu cât te ridici mai des, cu atât îi faci mai mult bine corpului. Scaunele ergonomice sunt cele care te vor ține multe ore pe ele, iar pe termen lung, ești mai eficient la muncă, dar, asta vine cu prețul durerilor musculoscheletale pe care le vei simți atunci când te vei ridica și vei face mișcare.

Ce să alegi? Statul în picioare, în fața unui monitor, este ideal, dacă ai grijă ca, în timp ce faci asta, să întinzi musculatura care s-a scurtat când ai stat așezat. Dacă lucrezi în picioare și tot nu faci mișcare sau pauze de mișcare, e aproape la fel de rău ca și cum ai sta doar jos.

Ce recomand? Pauze tot la 45-50 de minute, pauze active, în care să faci câțiva pași, să miști articulațiile. Și mai recomand hidratare.

Alternează munca de pe scaun și cea din picioare, dacă poți și biroul tău îți dă această posibilitate, dacă nu, setează un timer tot la 50 minute, care să îți amintească să iei o pauză. Te va ajuta mai mult decât crezi! Schimbările aduc rezultate în timp, nu te aștepta la rezultate după două zile, pentru că nici durerile nu apar niciodată după doar două zile de stat pe scaun.

Știu, în teorie totul sună perfect, dar câți dinte voi sunteți dispuși să schimbați ceva?

Ai întrebări pentru mine?

    Acest site folosește cookies pentru personalizarea experienței de navigare. Totodată, form-urile de contact folosesc tehnologia reCAPTCHA a Google. Vezi și Google’s Privacy Policy și Terms of Service