Ai o întrebare?
Am trimis mesajul Închide

Te doare? Fă acest exercițiu ca să îți treacă!

VERSIUNE AUDIO

În timp ce îmi iau porția de junk food pentru creier, dau scroll pe platformele de socializare și mă uit la ce mai primesc pe telefon. Ca voi toți, primesc multe videoclipuri de la creatorii de content, care sunt intitulate exact ca această postare: „Te doare? Fă acest exercițiu și o să-ți treacă!”

De ce vreau să discut despre acest topic? Pentru că apare o întrebare: dacă noi, oamenii, suntem atât de diferiți, cum de funcționează exercițiile generale propuse de ei, cum de dau mereu rezultate? Vorbim despre rezultatele pe care le înregistrează acei puțini oameni care chiar încearcă să pună în aplicare exercițiile din clip. Spun puțini, pentru că nu sunt mulți cei care chiar se pun pe treabă. Cel mai probabil, vorbim despre cei pe care durerea îi chinuie atât de rău, încât se hotărăsc să încerce orice.

Acum 8 ani, aveam o discuție cu un coleg, legată de programele vechi de kinetoterapie pe care le-am învățat la facultate și ne întrebam de ce ele funcționează, cel puțin până la un punct, atunci când le aplicăm pe pacienții noștri. Ei bine, dacă ai citit/ascultat postările trecute, ai aflat că în cele mai multe dintre ele îndemn lumea la mișcare și totodată povestesc despre anamneza pe care le-o fac  pacienților și răspunsurile pe care le primesc la întrebările despre sport și mișcare.

Kinetoterapia este terapie prin mișcare. Masa mare de oameni a fost transformată de “noul modern” într-o masă sedentară și cu nutriție precară. Dar, când acești oameni introduc în viața lor orice strop de mișcare, se produce o schimbare. Durerea se ameliorează sau chiar dispare. Dar… până la un punct!

De cele mai multe ori, exercițiile executate de un corp care s-a obișnuit cu multe compensări, adaptat la activitățile zilnice din punct de vedere biomecanic, pot face rău în timp, de aceea e foarte important ca un protocol de recuperare să fie supravegheat de un kinetoterapeut sau antrenor pentru ca subiectul să fie corectat și să nu apară alte probleme în viitor.

Cultura actuală pentru exercițiul fizic face ca piața să formeze mulți specialiști în domeniul fizioterapiei și al antrenoriatului. Scopul este clar: pentru a avea o  populație educată spre un stil de viață sănătos și pentru a-i ajuta pe oameni să execute corect exerciții care altădată erau studiate la orele de educație fizică și sport. Rolul nostru de kinetoterapeuți sau antrenori este să-i învățăm mișcarea pe cei care apelează la noi. Suntem un fel de arhitecți ai mișcării, le expunem cum trebuie făcută munca pentru a aduce rezultatul dorit.

De cele mai multe ori, noi, terapeuții, ne dorim mai mult decât pacienții noștri când vine vorba de programul terapeutic, iar dacă aceștia nu își fac “temele pentru acasă”, tot ceea ce plănuim noi pentru ei poate să producă rezultate zero. Noi reprezentăm 20% din proces, noi venim cu informația studiată în anii de facultate, la seminarii și workshopuri. Noi, prin programele pe care le gândim, facem ca pacientul să conștientizeze de unde i-a plecat durerea, îl facem să înțeleagă că doar schimbându-și stilul de viață poate să ajungă la rezultatele pe care ni le propunem la prima ședință: zero durere, zero zile de disconfort.

Când vorbim de pacienții care au dureri acute fără vreun traumatism recent, dar cu investigații imagistice care prezintă un diagnostic, mereu le explicăm că problema lor nu e recentă, era acolo de mult timp, doar că, acum, corpul nu a mai reușit să o țină la secret, doar pentru el. Semnele au fost acolo mereu, doar că, neștiind să le interpreteze, pacientul a continuat să trăiască la fel, până a ajuns în situația în care a fost nevoit să investigheze problema.

Peste 80% din pacienții cu dureri lombare au un stil de viață sedentar. Din cei investigați imagistic, majoritatea prezintă protruzii sau chiar hernii de disc. Înainte să înceapă planul terapeutic, le spun mereu același lucru: dacă schimbă ceva în viața lor începând de acum, vor scăpa de dureri, chiar dacă, din punct de vedere medical și confirmat imagistic, ei au hernii de disc!

Soluția e simplă, la îndemâna oricui: oricine poate să prevină sau să trateze durerile musculoscheletale, exact cum am spus în titlul acestei postări! Cum? Cu mișcare!

Așadar, ridică-te, fă acest exercițiu și pe altele, apoi vino să le discutăm. Și nu o să (mai) ai dureri!

Ai întrebări pentru mine?

    Acest site folosește cookies pentru personalizarea experienței de navigare. Totodată, form-urile de contact folosesc tehnologia reCAPTCHA a Google. Vezi și Google’s Privacy Policy și Terms of Service